Ви є тут

Як відкрити ресторан

Що потрібно, щоб відкрити заклад, який принесе стабільний дохід і любов відвідувачів?

Врахувати потрібно сотню нюансів, і почати з азів. Перше, що потрібно сформувати - бюджет проекту. Ви повинні знати скільки коштує відкрити ресторан. Друге: що ви запропонуєте гостям і як «утриматися» на плаву в непростий період для бізнесу.

Третє, як відкрити ресторан з нуля, і не прогоріти вже в перший місяць роботи.

Ці ключові питання розберемо в новій статті нашого блогу.

З чого почати запуск нового проекту

Перед тим, як відкрити ресторанний бізнес з нуля, потрібно прорахувати суму, необхідну на оренду приміщення, закупівлі технічного обладнання, меблів, зарплату співробітників закладу.

З орендою все більш-менш зрозуміло: вона залежить від площі, віддаленості від станції метро або транспортної розв'язки, наявності інженерних комунікацій, початкового стану приміщення.

І крім оренди потрібно закласти в бюджет витрати на ремонт, адже перед тим, як відкрити ресторан для широкої публіки, потрібно, щоб він повністю відповідав обраному формату.

Друга обов'язкова частина витрат - купівля обладнання для приготування, зберігання та демонстрації страв гостям закладу.

Замовляти технічне обладнання для закладу рекомендується у перевірених постачальників або безпосередньо від виробника. У них ви отримаєте гарантію, по якій обладнання, в разі поломки, можна замінити.

купити теплове обладнання для ресторану - грилі, печі, реберні, обробні столи, гідрофільтри й інші прилади для комфортної роботи співробітників кухні можна в компанії UNIT Group.

Вона виробляє обладнання для провідних ресторанних мереж, торгових центрів, заводів більше 13 років. Технічні прилади і меблі для закладів громадського харчування, випущена командою UNIT Group, відповідає європейським нормам якості.

Меблі для ресторану можна замовити, де завгодно. Є випадки, коли вантажні стільці, столи, вішалки для гостей збиралися по знайомим і друзям, і вони ставали «фішкою» закладу.

Бюджет на зарплату залежить від кількості співробітників закладу і суми їх ставки. Подумайте, без яких фахівців не обійтися, і дізнайтеся їх середню зарплату. Цього достатньо, щоб отримати суму зарплатного фонду.

Які документи потрібні для відкриття закладу

І перед тим, як відкрити свій ресторан, потрібно отримати укласти договір оренди з власником приміщення і пройти реєстрацію

ФОП або ТОВ в податковій інспекції.

Це базові документи. Їх список набагато ширше і залежить від обраного формату закладу. Які документи потрібні для вашого закладу, звертайтесь до свого юриста.

Як утримати заклад на плаву: які чинники варто врахувати

У цьому питанні допоможе модель 5P. Це - п'ять складових, від яких залежить дохід закладу:

  • Р (product): мова не тільки про страви, які подають в закладі, а про продукт - ресторан, в цілому. Він повинен заряджати гостей позитивом, надихати і допомагати приємно провести час. У такий заклад хочеться повернуться знову і знову і розповісти про нього всім друзям;
  • P (place): його вибирають після вивчення потреб цільової аудиторії і місць, де вона найчастіше мешкає. Якщо відкриваєте кафе для студентів, доглядайте місце в радіусі 50-100 метрів від вузу. За таким же принципом вибирається і місце для ресторану, розрахованого на взаємодію з конкретною категорією гостей;
  • P (price): вона визначається з урахуванням формату продукту, місця, платоспроможності цільової аудиторії;
  • P (people): є два важливих сегмента - команда, яка працює над продуктом, і люди, для яких створюється цей продукт;
  • P (promotion): мова про просування продукту в соціальних мережах, зовнішній рекламі, за підтримки амбасадора вашого закладу.

Якщо по якомусь з пунктів буде «просідання», то це відіб'ється на прибутку закладу. І саме цей пункт необхідно доопрацювати, щоб утриматися на плаву і залучити нових відвідувачів.

Тепер ви знаєте, як відкрити свій ресторан з нуля в Україні, і розумієте, наскільки це - масштабне і клопітка справа. Але чим складніше завдання, тим цікавіше її вирішувати, і потім отримувати неймовірний заряд енергії, коли проект стане успішним і затребуваним.