Відкрити свою справу мріє кожен третій українець, щоб отримувати стабільний дохід і реалізовувати креативні ідеї.
Одна з ідей стартапу - відкриття піцерії. Прогоріти на цій ідеї складно, оскільки італійська страва затребуване серед студентів, співробітників офісів, молодих мам і тих, хто не любить морочитися з вечерею.
Тепер залишається дізнатися, як відкрити піцерію з нуля в Україні і який бюджет для цього потрібен.
Перший етап: вибираємо формат закладу
Перед тим як відкрити свою піцерію, Потрібно чітко розуміти, в якому вигляді вона буде функціонувати:
- локальний заклад: ви обладнаєте для закладу зал, кухню, санвузол, гардероб;
- пересувна «станція»: продавати піцу з вагончика, встановленого в парку, студентському містечку, біля розважальних центрів - цікава ідея. Можна міняти локацію кожен день, розширюючи коло покупців;
- доставка піци: можна готувати італійське блюдо на домашній кухні, і розвозити готову «Маргариту», «Чотири сиру», «Кальцоне» за вказаними адресами.
Другий крок: оренда або покупка приміщення
Якщо вибрали перший варіант, потрібно визначитися з локацією. При її виборі зверніть увагу на оточення - наявність фаст-фудів в радіусі 100-200 метрів, і формат району, де розташований заклад.
Дуже добре, якщо локація буде біля вузу, молодіжних локацій, парку або скверу, куди приходять молоді люди. Вони - головні фанати італійського блюда, оскільки воно: 1) готується швидко; 2) коштує недорого; 3) ідеально підходить для перекусу або повноцінного прийому їжі.
У другому варіанті - з пересувною «станцією» - також доведеться оцінювати обстановку - озиратися на конкурентів, а також на вік та уподобання людей в конкретному районі.
Третій крок: оформлення документів
Перед тим, як відкрити піцерію з нуля, Приготуйтеся витратити час на оформлення документів.
Вам потрібно:
- відкрити ФОП;
- отримати дозвіл на роботу від СЕС і пожежного нагляду;
- оформити касовий апарат (навіть для варіантів з доставкою піци за вказаними адресами);
- підготувати документи для офіційного працевлаштування співробітників піцерії;
- підписати договір про оренду приміщення або договір купівлі-продажу рухомого або нерухомого майна.
Також потрібно закупити санітарні книжки. Вони повинні бути у всіх кухарів, які працюють на кухні.
Четвертий крок: купівля обладнання
Ще одне важливе питання, яке потрібно вирішити перед тим, як відкрити піцерію - закупівля спеціального обладнання.
Щоб готувати смачну, ароматну і соковиту піцу, потрібно купити спеціальне обладнання:
- піч для піци, розраховану для запікання коржів при температурі + 350С. Купити піч для піци в Україні різного формату можна в компанії UNIT GROUP;
- мукопросівники;
- тістодільники;
- тістомесильну машину;
- обробний стіл.
Весь асортимент рекомендується придбати, якщо плануєте максимально скоротити час приготування піци, автоматизуючи процес.
При обмеженому бюджеті головний must-have - спеціальна піч для запікання. Решта прилади можна замінити підручними матеріалами. Наприклад, просіяти борошно через звичайне сито, а замісити тісто вручну.
П'ятий крок: прорахунок бюджету
І ключове питання: скільки коштує відкрити піцерію в Україні. Все залежить від декількох факторів:
- де ви зібралися купувати або орендувати приміщення;
- яке обладнання закуповувати для закладу;
- який обсяг інгредієнтів необхідний для приготування піци, заявленої в меню;
- як буде проходити доставка в піцерії: на машині, велосипеді, громадському транспорті;
- який бюджет витратите на розкрутку сторінки закладу в соцмережах, щоб залучити перших клієнтів.
Якщо вибирати приміщення в центральних районах міста, то стаття витрат на оренду або купівлю нерухомості збільшитися на 40-50%.
Якщо вибираєте бюджетний варіант - приготуванням піци на домашній кухні, і доставкою за вказаними адресами, тоді можна стартувати з суми 1000-1500 доларів. Цього бюджету досить на покупку устаткування, закупівлю інгредієнтів для приготування італійського блюда, покупку упаковки.
Тепер ви знаєте, як відкрити піцерію і скільки це коштує в Україні як при великому, так і обмеженому бюджеті.