Якщо ви вирішили купити коптильню для м'яса, Тоді ви отримаєте широке поле для кулінарних експериментів.
Ви приготуєте ароматні й соковиті стейки, відбивні, шашлики та інші страви, а також ковбасні вироби і рибу.
Але перед тим, як експериментувати з приготуванням м'яса, потрібно дізнатися, як підготувати м'ясо до копчення, Які приправи рекомендується додавати, скільки часу необхідно коптити м'ясо.
Підготовка м'яса: як це зробити
Один з найпопулярніших способів підготовки - засолити м'ясо, додати в нього часник, лавровий лист, спеції.
Але перед цим потрібно видалити все зайве - прожилки, кістки, щетину зі шкіри (зробити це можна, обпаливши їх на відкритому вогні).
Після цього м'ясо промивається під струменем холодної води, витирається насухо паперовими рушниками.
Наступний етап - засолювання. Краще вибрати об'ємний шматок свинини, а далі визначте тип засолювання - суха або з додаванням рідин різного формату.
При сухій засолюванні потрібно зробити на м'ясі надрізи. У них укладіть часточки часнику і лавровий лист. Зверху посипте м'ясо сіллю і спеціями.
Після цього м'ясо ставиться під гніт в холодне місце - в холодильник або на лоджію. Час витримки - 24 години.
Ще один спосіб підготувати м'ясо для гарячого копчення - використовувати маринад.
Один з них - винний. Для його приготування знадобиться:
- 2,5 літра води;
- велика головка часнику;
- трохи сушеного кропу;
- лавровий лист;
- стакан білого сухого вина;
- ріпчаста цибуля;
- сіль;
- перець.
Далі потрібно зробити наступне:
- в воду додати сіль, спеції, лавровий лист, сушений кріп. Довести воду до кипіння, все перемішати і варити протягом 10 хвилин;
- влити вино і додати очищену головку цибулі. Варити 10 хвилин;
- зняти маринад з вогню і остудити;
- м'ясо очистити і промити під водою. Зробити надрізи і в них укласти зубчики часнику;
- м'ясо укласти в маринад;
- прибрати м'ясо в холодильник на 2 доби.
Коли м'ясо замаринується, його треба витягти і видалити зайву вологу за допомогою сухих рушників.
Цей рецепт маринаду для копчення м'яса в коптильні підійде як для приготування страви вдома, так і в ресторані. М'ясо виходить ніжним, м'яким з приємним і оригінальним присмаком.
Таке блюдо можна поєднувати з овочевим салатом, квашеною капустою, картопляним пюре та іншими гарнірами.
Яке м'ясо можна готувати в коптильні
Крім свинини в коптильні можна готувати і курку. Причому по простому рецептом:
- курячі ніжки промийте під струменем проточної води;
- висушіть паперовими рушниками;
- посипте сіллю і спеціями;
- відправте в холодильник на 5-6 годин.
Час копчення курки - 20 хвилин. Але пробувати готову страву рекомендується не раніше, ніж 6 годин після його приготування. Стільки часу потрібно, щоб смак і аромат копченої курки повністю розкрився.
Як готувати м'ясо в коптильні
Щоб приготувати м'ясо гарячого копчення, Потрібно в піддон висипати дрова, розділені на дрібні бруски, або деревне вугілля.
На перший рівень - той, що ближче до деревного вугілля або дров, ставимо піддон, в який стікатиме жир.
На гратах розкладаємо шматочки м'яса, і відправляємо їх в коптильню, коли температура всередині досягне 80 градусів.
Час копчення м'яса по цій технології- 2-3 години. Час засікається з моменту, коли з'явився з-під кришки перший димок. Це означає, що жар заповнив всю місткість.
Під час копчення рекомендується періодично відкривати кришку пристрою, щоб випустити зайвий дим. Це один із способів усунути гіркоту і неприємний запах під час приготування страви.
Що робити після того, як витягли м'ясо з коптильні
Після закінчення 2-3 годин копчення, м'ясо потрібно розкласти на дошці або блюді. Дайте йому охолонути і «позбутися» від зайвого диму. Цей процес займе 10-15 хвилин. Після цього блюдо можна дегустувати.
Тепер ви знаєте, як коптити м'ясо гарячого копчення, Щоб воно вийшло соковитим і ароматним.
Тепер - потрібно вибрати коптильню гарячого копчення, В якій можна готувати свинину, яловичину та інші види м'яса. Зверніть увагу на її конструкцію (кількість решіток, наявність піддону для збору жиру), параметри, правила установки.