Ви є тут

Види теплового обладнання

Відкриваючи кафе, ресторан, бістро чи кав'ярню, в першу чергу потрібно подбати про покупку теплового обладнання.

Теплове кухонне обладнання для ресторану або кафе - це запорука бездоганного сервісу (з ним економите час) і якості поданих страв.

Головне - вибрати відповідні пристрої, виходячи з масштабів проекту, меню, кількості гостей, які відвідують ваш заклад протягом дня.

На які групи поділяється теплове обладнання

Є багато класифікацій теплового обладнання, Але, щоб розібратися з його призначенням, функціями, особливостями, ми відібрали кілька важливих критеріїв.

Перший - функції пристроїв. За цією ознакою апарати поділяються на дві групи:

  • універсальні: з великим спектром функцій, що допомагають застосувати різні режими теплової обробки продуктів;
  • спеціалізовані: пристрої з обмеженим набором функцій, призначених для виконання вузького кола завдань.

Другий критерій - джерело енергії. Важливо, як підключити обладнання і наскільки економним буде його робота.

За цією ознакою розрізняють два основних типи обладнання:

  • електричні: підключаються до стандартної електромережі. Зустрічаються в статичних локаціях - кафе, бістро, ресторанах, кав'ярнях;
  • неелектричні: працюють на твердому паливі або газі. Використовується для організації «польової кухні» або заходів, що проходять за містом.

Третій критерій - спосіб приготування риби, м'яса, овочів та інших продуктів.

Є пристрої з контактним розігрівом, де продукт стикається з джерелом тепла, і безконтактні - в них між продуктом і джерелом утворюється «теплова сорочка».

Четвертий критерій - принцип роботи агрегатів - безперервний і періодичний.

Перші працюють без зупинки, другі періодично відключаються після приготування конкретного блюда, і їх потрібно запускати заново.

Орієнтуйтеся на цю класифікацію теплового обладнання, Коли будете вибирати апарати для приготування страв для закладу.

Які види теплового обладнання затребувані, а які - ні

вибір різних видів теплового обладнання - великий і різноманітний. Але є пул агрегатів, які вибирають заклади громадського харчування, цехи з виробництва як окремих інгредієнтів, так і готових продуктів харчування.

До цієї універсальної групі пристроїв ставляться:

  • плити: необхідні для термообробки продуктів, приготування основних страв, випічки. Мають різну комплектацію, параметри, функції;
  • жарочні поверхні: розраховані для швидкого приготування млинців, овочів, м'яса, страв з яєць. Їх вибирають ресторани, кафе, заклади швидкого харчування;
  • печі: конвекційні і ротаційні. Призначені для приготування кексів, пирогів, печива та іншої випічки. Підійдуть для бістро, кав'ярень, кондитерських;
  • марміти: пристрої, що використовуються для підтримки температури готових страв. Підійдуть для закладів з інтенсивним потоком відвідувачів;
  • пароконвектомати: універсальний пристрій, в якому можна протушкувати, прожарити, зварити, спекти і розігріти вже готові страви. Їх вибирають кафе, ресторани, бістро, де подають широкий спектр основних страв та десертів.

Як вибрати теплове обладнання

Щоб підібрати відповідний вид теплового обладнання для кафе, ресторану, бістро, оцініть:

  • які страви ви збираєтеся подавати гостям;
  • яка швидкість подачі оптимальна;
  • чи потрібно готові страви «перетримувати» на кухні протягом 5-10 хвилин;
  • скільки місця готові виділити під теплове обладнання;
  • де збираєтеся подавати страви - в статичному закладі або на виїзді.

Відповіді на ці питання допоможуть вибрати оптимальний набір теплового обладнання для закладу.