Ви є тут

Поради щодо догляду та експлуатації вугільної печі-барбекю Хоспер

Якщо ви плануєте придбати піч-гриль (хоспер) для кафе, ресторану або пабу, то вам знадобиться кілька хитрощів з її експлуатації та догляду.

Завдяки їм ви продовжите термін служби придбання.

Нижче – поради щодо чищення пристрою, завантаження вугілля, правильного розпалювання печі та інших маніпуляцій, які проводяться з хоспером щодня.

Завантаження вугілля: основні правила

Перед тим, як завантажити паливо (дерев'яне вугілля) в піч, вийміть з неї гриль-решітку, щоб звільнити камеру.

Викладіть вугілля в самому центрі печі у формі піраміди, залишаючи по 15 см навколо неї,щоб організувати трохи місця навколо «піраміди», використовуйте кочергу.

Обсяг вугілля, необхідний для розпалювання, залежить від типу та продуктивності пристрою.

Рекомендований обсяг одноразового завантаження вугілля вказується в інструкції до печі. Це може бути 5, 7, 8 кг або більше. Зважте на цей момент під час замовлення вугілля. Об'єму вугілля, що рекомендується, достатньо для роботи з хоспером протягом робочої зміни.

Вибір вугілля для хоспера

Щоб підвищити продуктивність печі та приготувати м'ясо, рибу, морепродукти з «димком», вибирайте вугілля з твердих порід деревини у великих шматках.

Прогоряючи, вони виділяють ароматний димок і просочують їм продукти, розкладені на решітці.

Рекомендоване вугілля для хоспера – деревина, виготовлена ​​з білого або червоного квебрачо. Якщо знайти ці сорти деревини проблематично, використовуйте такі.

Дізнатися, яке вугілля краще для хоспер пічки можна безпосередньо у виробника. Він складає список рекомендованих сортів деревного вугілля, що забезпечує повноцінну роботу пристрою.

Розпалювання печі: що потрібно знати про нього

Перед тим, як розпалити хоспер-гриль, потрібно перевірити положення заслінок обох тяг – верхньої та нижньої.

Перед розпалом обидві заслінки будуть відкритими, а гриль-решітки витягнуті з пристрою.

Особливу увагу під час розпалювання потрібно звернути на розташування таблеток, які використовуються для запуску пристрою. Перша розміщується в центрі, друга та третя – по краях.

Для розпалювання використовується лише сухий спирт. Розпорошувати засоби, які легко спалахують, заборонено за правилами пожежної безпеки.

Після того, як підготовчий етап пройдено, закрийте дверцята пристрою і трохи прогрійте вугілля. Для прогрівання достатньо 20-30 хвилин.

За цей час «заправка» має прогрітися та розжаритися, а в деяких місцях з'являться мови полум'я.

Саме в цей момент необхідно:

  • акуратно розрівняти вугілля по всій ширині печі;
  • прикрити нижню тягу;
  • перемістити заслінку димоходу у вертикальне положення – він повинен розміститися по діагоналі в робочій камері (у положення номер 3).

Тепер пристрій повністю готовий до роботи.

Перед тим як розпалювати деревне вугілля, уважно перечитайте всі етапи процесу ще раз, а потім – приступайте до роботи.

Ця порада стане в нагоді як тим, хто працює з хоспером вперше, так і досвідченим кухарям. Дотримуватися всіх етапів розпалу вугілля дуже важливо.

Робочий режим: основні особливості

Тепер поговоримо про те, як працює хоспер. Його необхідно розігріти до 300-350С. Потім розпочати приготування м'яса, риби, морепродуктів.

Ще один важливий момент: для приготування страв можна використовувати дві грати, щоб:

  • скоротити процес приготування двох або трьох страв – вони будуть готуватися одночасно;
  • повністю контролювати температурний режим усередині печі. Для цього доведеться змінювати положення заслінки у верхній частині печі. Перекриваючи її, ви перешкоджаєте виходу диму з робочої камери, що сприяє появі особливого смаку та аромату страв.

Є ще один нюанс, на який звертають увагу кухаря: коли закривати заслінку печі?

Експерти рекомендують робити це, коли потрібно підвищити температуру всередині камери, щоб швидше приготувати стейк або запекти рибу.

Для підвищення температури потрібно кілька хвилин.

Завершення роботи хоспера

Після того, як всі страви готові і ви більше не плануєте користуватися пристроєм, повністю закрийте заслінку димоходу. Нижня заслінка вже закрита. Це зробили у процесі роботи.

Далі – закрийте обидві тяги. Через кілька хвилин вугілля повністю перегорить, а піч вимкнеться.

Повторна активація роботи хоспера

Щоб знову запустити пристрій, додайте вугілля та відкрийте обидві тяги. Як тільки повітря надійде до вугілля, воно загориться.

Якщо після готування не залишилося вугілля, потрібно зробити завантаження «палива», починаючи з самого початку.

Чистка хоспера: основна інформація про процес

чистка хоспера

Перше правило чищення вугільної гриль печі – жодної води. Потрібно взяти полум'ягасник і трохи його потрясти. Так ви усунете залишки сажі та пилу. Саме вони осідають на пристрої під час приготування їжі.

Друге правило очищення вугільної печі – вибір правильного часу. Оптимальний варіант – ранок. Поки піч не гаряча, усувати забруднення з неї набагато комфортніше та безпечніше.

Особливу увагу приділіть рамі дверцят по периметру, внутрішній панелі та рамі печі. Так ви забезпечите бездоганне закриття дверцят протягом усього робочого дня.

До речі, саму решітку для гриля потрібно час від часу очищати під час приготування. Для цього використовуйте металеву щітку.

Зібрану золу відправляйте у спеціальну – зольну скриньку («зольник»). Витягти золу з пристрою просто:

  • зніміть грати для гриля та колосники;
  • струсіть золу в отвір нижньої тяги.

Після цього, промийте лоток для жиру та ковпак у посудомийній машині. Переживати за їх форму та колір не варто – вони виготовлені з нержавіючої сталі, стійкої до вологи та корозії.

Рекомендуємо перед тим як очистити гриль, уважно перечитати інструкцію від виробника. Він детально розписує, як правильно видалити забруднення з кожного елемента, щоб підвищити продуктивність пристрою.

У разі некоректного очищення печі гриль, відповідальність за роботу та збереження пристрою несе кінцевий споживач.

Догляд за ґратами: основні правила

Догляд за решіткою вугільний гриль печі

Ще одне питання, важливе для персоналу, що працює з тепловим пристроєм: як відмити грати гриль?

Якщо на ній залишаться залишки їжі, то смак і аромат стейку або запеченої риби буде недостатньо виразним.

До того ж, забруднення – це джерело бактерій. Допустити таке на кухні закладу неприпустимо.

Тому потрібно видалити дрібні забруднення з ґрат.

Чим відмити решітку гриль у хоспере, вибирати вам. Варіантів – кілька:

  • вода з морською сіллю: в соляний розчин потрібно опустити щітку з гнучкими металевими «зубчиками», і почистити решітку. Цю процедуру можна проводити відразу після того, як ви приготували м'ясо чи рибу;
  • м'який сухий рушник: їм можна видаляти залишки жиру та інші забруднення.

Сам хоспер потрібно мити після того, як він охолоне, попередньо знявши іскрогасник, грати, знімні деталі.

Далі:

виймаємо вугілля з печі, що прогоріло, за допомогою кочерги;

вугілля, яке не потрапило в зольну скриньку, акуратно зчищається кочергою;

решітка, іскрогасник та двері вимиваються лужним засобом, щоб не порушити структуру металевих виробів. Лужний засіб розпорошується на деталях, витримується 10-15 хвилин, а потім змивається. Якщо лужний засіб повністю не змився з першого разу, необхідно повторити процедуру.

Всередині хоспер не миється. Усі забруднення зчищаються жорсткою щіткою.

З зовнішнього боку хоспер миємо водою з нейтральним миючим засобом, щоб видалити жир, залишки золи.

Як бачимо, підтримувати чистоту печі хоспер досить просто, хоча спочатку цей процес здасться досить трудомістким.

Вибір хоспера

Вибираючи вугільна піч гриль для свого закладу громадського харчування рекомендуємо звертати увагу саме на виробників, адже тільки вони можуть надати максимально докладну консультацію та допоможуть правильно підібрати комплектуючі до печі-гриль з урахуванням ваших потреб.

Наша компанія є виробником, якому довіряють заклади громадського харчування, торгові мережі та супермаркети по всьому світу.

UNIT Group пропонує як готові моделі печей, так і їх виробництво за індивідуальним проектом з огляду на вимоги до:

  • параметрів пристрою;
  • дизайну;
  • технічні характеристики;
  • функціональність;
  • кількість основних та додаткових елементів.

Готові моделі печей хоспер можна вибрати на нашому сайті. Новий проект розробляється разом із командою – інженерами та дизайнерами.