Ви є тут

Помилки при плануванні кухні

Відкриваючи кафе, ресторан, бістро, потрібно продумати все до дрібниць - від формату обладнання для приготування страв до кольору вивіски.

Але особливу увагу потрібно приділити розстановці обладнання, столів і інших предметів на кухні. Від цього залежить швидкість роботи персоналу і його комфорт.

У цій статті розглянемо основні помилки в проектуванні і дизайні кухні, Які стають причиною повільної роботи і додаткових витрат.

Формат закладу

Потрібно чітко знати, які страви ви будете подавати гостям - піцу і пасту, м'ясо, приготоване на грилі, або коктейлі з овочів і фруктів.

Від цього залежить, яке обладнання потрібно купити для приготування, зберігання та подачі страв.

Для закладів, які подають м'ясо на грилі, потрібна піч-хоспер, для піцерії - піч для випікання «основи» страви, для закладів, які представляють смузі і фреші - підходяще холодильне обладнання для зберігання інгредієнтів.

Знаючи це, у вас формується конкретний запит. Наприклад, мені потрібно купити теплове обладнання для кухні ресторану. І з ним ви звертаєтеся в профільні компанії.

Якщо формат закладу не визначений, то можна закупити невідповідне обладнання, яке на кухні займе зайве місце.

Маленька кухня

Ще одна помилка при проектуванні кухні - економія простору, тобто під цю частину закладу виділяється найкомпактніша кімната або частина простору.

Насправді, це - важлива ланка, де потрібно розмістити обладнання для приготування страв, зберігання, стенди для їх подачі, обробні столи.

При цьому повинно залишитися досить місця для проходів, щоб кухарі могли за кілька секунд переміститися з одного кінця кухні на інший.

На кухнях, де немає подібних умов, працювати вкрай некомфортно, що відбивається на якості і швидкості приготування страв.

Відсутність меню

Цю помилку при плануванні кухні здійснює 80% підприємців. Вважаючи, що список страв можна скласти незадовго до відкриття кафе, бістро чи ресторану.

Насправді ні. Розуміти, які страви будуть в меню, потрібно на початковому етапі облаштування закладу.

З цим пов'язані витрати на покупку обладнання і його розміщення на кухні, а також на придбання додаткових пристроїв.

Простий приклад: в ресторанах, де в закритому приміщенні встановлені печі-гриль, потрібні спеціальні гідрофільтри. Вони усувають неприємні запахи, сажу, жир і запобігають загорянню, оскільки кухар готує м'ясо або рибу на відкритому вогні.

Економія на обладнанні

Часом ця помилка при замовленні кухні, вірніше, формування бюджету на його облаштування, може привести до подвійних витрат.

Мова про придбання бюджетного обладнання - печей, обробних столів, стійок для подачі страв. І якщо зі столами і стійками можна допустити «поблажки», то з обладнанням для приготування страв - ні.

Одна з причин - швидкий вихід з ладу, оскільки вони не призначені для приготування страв на потоці. Через деякий час піч або гриль, доведеться оновити. А це - додаткове навантаження на бюджет.