Приготування м'яса, риби, овочів або морепродуктів на грилі – один із головних трендів 2021 року.
Страви виходять соковитими, ароматними і підходять тим, хто дотримується правил здорового харчування, так само в них зберігаються всі вітаміни і мікроелементи, а ще у них неповторний аромат серпанку.
Встановивши мангал на відкритому майданчику, ви перетворите приготування страв на кулінарний атракціон.
Однак у мінусову температуру мангал потрібно перенести в закрите приміщення, але перед цим перевірити ціле склепіння вимог для мангалу в приміщенні, щоб зробити перебування на кухні комфортним і безпечним.
Сертифікат на використання мангалу у кафе, ресторані, пабі
Установка жаровні у закладах громадського харчування має відповідати правилам пожежної безпеки. Оскільки це обладнання з відкритим джерелом вогню і воно працює при температурі понад 200С.
Печь гриль на углях для закрытых помещений – это потенциальный источник опасности. По этой причине проверяющие из профильных инстанций оценивают его технические характеристики, функции, рабочую температуру.
Якщо всі показники в порядку, ви отримуєте дозвіл на експлуатацію техніки в закритому приміщенні.
Місце для розміщення печі
Перед встановленням гриля на вугіллі у закритих приміщеннях потрібно провести комплекс підготовчих робіт:
- обробити стіни негорючим матеріалом, щоб у разі займання пристрою, полум'я не поширювалося по кімнаті;
- розрахувати дистанцію від стіни до локації, де встановлено техніку. Дистанція має бути не менше 0,4 метра;
- укласти лист з металу або платформу з бетону на відстані 1 метра від нього
- нанести на лицьову поверхню обладнання, що працює на вугіллі, матеріали, які не горять.
Така підготовка допоможе усунути будь-які причини загоряння та підвищити рівень безпеки в приміщенні.
Що буде, якщо проігнорувати ці правила встановлення мангалу у приміщенні?
Перше – у вас з'явиться відкрите джерело загоряння, і у разі пожежі збитки будуть значними.
Друге – не комфортна ситуація під час приготування страв на грилі. Вам або співробітникам доведеться постійно стежити за тим, як працює пристрій, і чи не потрапила іскорка на стіни, підлогу чи інші поверхні.
Третє – безпека персоналу. Вона під загрозою, оскільки пожежна ситуація може виникнути будь-якої миті.
Гідрофільтр: навіщо він потрібний
У статтях, де йдеться про особливості мангалу для приміщень закритого типу, згадується гідрофільтр.
Це – must-have пристрій для кафе, ресторанів, пабів, де піклуються про безпеку.
Гідрофільтр виконує комплекс корисних функцій:
- усуває будь-які причини займання – навіть найменші іскри;
- ліквідує частину неприємних запахів, що виникають під час приготування їжі;
- нейтралізує жир, сажу та інші домішки, що виділяються, коли смажиться м'ясо, риба, ковбасні вироби;
- запобігає осіданню жиру на стінках повітроводу. Саме частки жиру найчастіше забивають повітропровід, через що погіршується мікроклімат на робочій кухні.
Гідрофільтр можна придбати у компанії, яка виробляє професійне теплове, холодильне, нейтральне обладнання для закладів.
Він встановлюється в системі вентиляції та ефективно усуває всі «чинники», які заважають комфортній та безпечній роботі гарячого цеху.
При виборі гідрофільтра рекомендується оцінити:
- площа робочої зони;
- навантаження на систему вентиляції (низьке, середнє, високе);
- формат техніки, розрахованої на приготування м'яса, риби, овочів, морепродуктів на грилі.
Ця інформація допоможе підібрати пристрій, який впорається з навантаженням.
Правила пожежної безпеки для закладу закритого типу з мангалом
Окрім підготовки локації, де буде встановлена піч-гриль, важливо запровадити правила пожежної безпеки. Вони обов'язкові для всіх, оскільки від цього залежить безпека працівників та гостей закладу.
У списку обов'язкових розпоряджень:
- встановлення поруч із тепловим обладнанням вогнегасника або ємності, наповненої водою;
- перестановка ємностей з рідинами та виробів, виготовлених із матеріалів, які легко спалахують. Їх потрібно відставити на відстань 2-3 метри від джерела тепла;
- нейтралізація золи відразу після вимкнення пристрою в спеціальний контейнер із металу;
- установка пристрою на поверхні, виготовленій із металу або бетону.
Після запуску, піч-гриль має бути під наглядом. Не можна розмістити продукт на решітці гриля та відійти від пристрою на кілька метрів.
У момент приготування страв шеф-кухар або працівник, відповідальний за цю частину роботи, повинен знаходитись біля теплового обладнання відкритого типу, щоб вчасно відреагувати на негативні зміни та усунути їх.
Ці правила рекомендується впроваджувати у закладах будь-якого формату, де встановлені мангали – від студентських кафе до ресторанів преміум-класу.
Бюджет на облаштування кухні закритого типу під мангал
Одна з причин, через які заклади відмовляються від належної підготовки до встановлення мангалу – це обмежений бюджет.
Насправді всі витрати на придбання додаткових матеріалів – аркуша з бетону або металу – мінімальні порівняно з:
- витратами на штрафи через порушення розпоряджень профільних інстанцій;
- відновленням закладу після пожежі.
Також дотримання правил пожежної безпеки та розпоряджень, рекомендованих для облаштування гарячого цеху перед встановленням мангалу – основа спокою та комфорту персоналу.