Маленька і затишна пекарня, де подають ароматну каву і пишну булочку, круасан або свіжий хліб - мрія багатьох українців.
Причому вони хочуть не просто відвідувати подібний заклад, а запустити власний проект.
Давайте розберемося, як відкрити міні-пекарню в Україні, який бюджет закласти на запуск проекту, і яке обладнання для пекарень і виробництва хлібобулочних виробів потрібно придбати.
Чому відкриття пекарні - вигідний проект
Запуск будь-якого проекту - ризик. Вкладені гроші можуть прогоріти. Але є проекти, які мають всі шанси стати успішними і прибутковими.
Одна з них - пекарня, де випікають хліб, круасани, булочки та інші хлібобулочні вироби, оскільки:
- відвідування пекарні - відмінний дозвілля як для конкретної людини, так і сім'ї;
- візит в пекарню - це спосіб відпочити в приємнійй атмосфері;
- відвідування цього закладу - запорука позитивних емоцій.
Також подібні заклади викликають інтерес у людей різного віку. І в пекарнях завжди людно.
Який перший крок у відкритті пекарні
Перед тим, як відкрити пекарню з нуля, Потрібно прорахувати всі статті витрат:
- витрати на покупку або оренду приміщення;
- закупівля обладнання для випічки хліба, булочок;
- придбання холодильного та нейтрального обладнання;
- покупка меблів і аксесуарів;
- зарплата персоналу;
- закупівля інгредієнтів для випічки;
- оплата комунальних послуг та податків.
Вважайте в розрізі двох показників: мінімальний і максимальний. І готуйте суму з запасом на 5-10%. Вона перекриє непередбачені витрати.
Що робити після формування бюджету проекту
Далі потрібно вирішити, як і де відкрити свою пекарню в Україні - в торговому центрі, в профільному магазині або в окремому приміщенні, розташованому в центрі або на околиці міста.
Вибираючи приміщення, обов'язково врахуйте наступні показники:
- - інтенсивність потоку людей: чим він більший, тим вище ймовірність, що до вас зайде велика кількість людей;
- - віддаленість закладу від зупинок громадського транспорту: певний відсоток людей вважає за краще забігти в пекарню, коли очікує свій автобус або маршрутне таксі;
- - віддаленість пекарні від закладів-конкурентів: якщо відкрити її поруч з головним конкурентом, то доведеться більше грошей вкладати в просування свого проекту. Це додаткова стаття витрат.
Яке обладнання потрібно для пекарні, булочної або кондитерської
Вважається, що всі три заклади в одній категорії. І перед тим,як відкрити свою міні-кондитерську, Пекарню або булочну, потрібно замовити майже однакове обладнання.
Частково це правда. Вам доведеться придбати:
- обладнання для випічки: пекарський шафа, ротаційну піч;
- холодильне обладнання;
- стіл для нарізки і замісу тіста;
- прилади для миття посуду і приладів;
- хліборізку.
Для кондитерської також стане в нагоді спеціальна вітрина для демонстрації десертів і тортів.
Які документи потрібні для запуску пекарні або кондитерської
Перед тим, як відкрити кондитерський або хлібобулочний бізнес, Потрібно оформити:
- ФОП;
- договір купівлі-продажу нерухомості або оренди;
- КВЕД для бізнес-діяльності;
- дозволу від СЕС і пожежників.
Також потрібно отримати і зареєструвати касовий апарат, а перед відкриттям оформити куточок покупця.
Які ще нюанси потрібно врахувати перед тим, як відкрити власний заклад
Перш, як відкрити булочну або пекарню з нуля, потрібно врахувати ще кілька важливих нюансів:
- вибираючи приміщення врахуйте, що у вас буде не тільки зал для гостей, але і робочі приміщення, де будете випікати хліб, булочки, круасани. У ньому повинна бути робоча система вентиляції;
- після відкриття закладу, потрібно додати в бізнес-план статтю витрат на просування проекту. Це витрати на соцмережі, рекламу, друк листівок та інші активності;
- продумайте меню, яке сподобається відвідувачам різного віку і смаків. Орієнтуйтеся на тренди і переваги самого вимогливого клієнта;
- продумайте, якусь фірмову «фішку» закладу, по якій вас точно запам'ятають.
І пам'ятайте, що половина успіху залежить від якості пекарського, холодильного і інших типів обладнання. Усі види обладнання для пекарень ви можете знайти в каталозі на нашому сайті.