Ви є тут

Історія появи самоварів: як він став популярним

Самовар – пережиток минулого чи новий тренд для кафе, ресторанів, чайних із «родзинкою»?

Сьогодні розберемо це питання, починаючи з історії самовару, корисними властивостями чаю, приготовленими у пристрої, та правилами тематичної церемонії.

Традиційна теорія появи самовару

Історія появи самовару

Коли мова заходить про історію походження самовару, з'являється різна інформація.

Перша теорія: вироби з'явилися у 1730-х роках на Уралі, а потім у Тулі, яка набула статусу «самоварної столиці».

Як самовар потрапив до Тули довгий час залишалося загадкою. Але історики з'ясували, що винахід привіз до міста місцевий промисловець Демидів. На Уралі він разом із ковалями викував конструкцію, яка підігрівалася самостійно.

Перші самовари в Тулі використовувалися для кип'ятіння води. Пристрій самовару - простий і зрозумілий. Він складався з таких елементів:

  • корпуси, куди наливали воду;
  • внутрішній жаровні;
  • решітки, де розміщувалося деревне вугілля;
  • кришки, що закриває корпус, та перешкоджає випаровуванню води;
  • ручок, що полегшують перенесення виробу;
  • шийки з отворами, через які повітря надходило до горючого палива;
  • кришка-заглушка, що зупиняє процес горіння;
  • конфорка для заварювального чайника.

Такі вироби встановлювалися в будинках та громадських місцях, де влаштовувалися масові чаювання.

Послідовниками Демидова стали брати Лісіцини. Вони відкрили у Тулі першу фабрику, що випускає самовари. Їхній досвід настільки надихнув інших промисловців, що вони почали відкривати власні фабрики, а згодом запустили масовий випуск інноваційних самоварів:

  • з гасовими системами Тейле;
  • конструкції з вивідною жаровнею для швидкого нагрівання;
  • спиртові моделі;
  • конструкції зі знімним глечиком.

Ще один важливий момент – перші конструкції виготовлялися з червоної та зеленої міді, мельхіору. Але вартість цих матеріалів була високою, тому фабриканти перейшли на латунь. Фінальну вартість виробу визначали просто: чим важчий самовар, тим вища його ціна.

Після приголомшливого успіху в Тулі самовари стали затребувані по всій території Росії, а через кілька століть – у країнах Близького Зарубіжжя.

Скільки років самовару: історія походження пристрою

Але є інші теорії. Згідно з однією з них, історія винаходу самовару йде в глибоку давнину - останки пристрою з ємністю для води, вугілля і трубою, що відводить, за підрахунками археологів, розроблені більше 3600 років тому. Таку реліквію знайдено на території Азербайджану.

Згадки про посудину «хого», що нагадує за конструкцією самовар, історики знаходять спочатку в літописах Стародавнього Китаю, потім в історичних зведеннях Японії та Ірану.

Давні римляни ємність, у якій нагрівали воду, називали «аутепсом». Вона поділялася на дві частини: в одну завантажували вугілля, а в другу наливали воду. Але цей пристрій мав один великий недолік - був відсутній кран, а це означає, що наливати гарячу воду було некомфортно. Для цього використовувалися черпаки.

Цікаво, що римляни використовували ємність цілий рік. У спеку замість вугілля вони засипали відсік льодом, щоб охолодити напій.

Не виключено, що напрацювання стародавніх майстрів використовувалися для створення більш сучасних конструкцій.

Види самоварів

Наразі вироби поділяються на кілька категорій з урахуванням того, як працює самовар, і для яких цілей він використовується:

  • жарові: пристрої, що працюють на вугіллі або дровах. Вони закладаються в спеціальну трубу, і неквапливо прогрівають воду. Такі моделі можна побачити на церемоніях чаювання, що влаштовуються під час масових гулянь;
  • електричні: одне з ключових доповнень конструкції – нагрівальний елемент, що проходить крізь посудину. Він забезпечує нагрівання води за 10-15 хвилин;
  • комбіновані: об'єднують два види нагріву – на паливі та за рахунок нагрівального елемента. Можна вибрати відповідний тип роботи пристрою;
  • антикварні: старовинні зразки. Їм понад 300-400 років. Як правило, вироби відреставровані та використовуються як прикраса інтер'єру;
  • антикварні самовари з музею самоварів
  • сувенірні: зовні виглядають як справжні самовари, але не розраховані для підігріву води. Деякі екземпляри випускають у зменшеному розмірі;
  • сувенірний самовар
  • авторські: вироби, виготовлені за індивідуальним проектом. Як правило, це моделі нестандартного кольору та розміру, з декоруванням або без, з додаванням у дизайн додаткових елементів – від штучного каміння до деталей з металу.

авторські самовари, виготовлені на замовлення

великий авторський самовар

Як бачимо, вибір самоварів, які можна встановити як вдома, так і в закладі, є досить великим.

Чим чай із самовару відрізняється від гарячого напою з електрочайника

Головне питання, яке цікавить тих, хто збирається придбати конструкцію: чим відрізняється чай у самоварі?

Перше – його смак більш м'який та приємний. Секрет – у делікатному та тривалому кип'ятінні води.

В електрочайнику вода закипає за пару хвилин. За цей час структура рідини стрімко руйнується, а сама вода набуває гіркуватого смаку.

Друге – вода із самовару містить більше корисних властивостей. Справа в тому, що під час швидкого кип'ятіння руйнуються водневі зв'язки, а концентрація шкідливих речовин збільшується. Всі вони розчиняються у воді і ми вживаємо їх у чай чи каву.

І тут плавно підходимо до другого важливого питання - чим корисний чай із самовару:

  1. при повільному кип'ятінні водневі зв'язки не руйнуються;
  2. всі шкідливі речовини (яких небагато), у тому числі і накип, осідають на дні пристрою;

Тож тим, хто хоче відчути м'який та приємний смак гарячого напою, рекомендуємо готувати його по-старому – у самоварі.

Чому самовари стали знову популярними

Незважаючи на те, що самовари винайдені багато років тому, вони поступово повертаються до моди.

Ми з'ясували кілька причин популярності виробів для приготування гарячих напоїв:

  • турбота про здоров'я: як з'ясували раніше, вода із самовару м'якша, у ній відсутні домішки, що шкодять здоров'ю. Для людей, які старанно стежать за загальним станом організму, це один із головних пріоритетів. Вони купують самовари, щоб пити каву, чорний і зелений чай із приємним смаком та ароматом;
  • вінтажний антураж: зараз він у моді та покупка самовару – найпростіший спосіб бути у тренді;
  • «родзинка» для закладу: зараз усі звикли, що у закладі сучасні пристрої. Але кафе, кав'ярні, чайні, яким важливо придбати спеціальні «фішки» для закладу, вибирають сувенірні самовари або моделі ручної роботи.

Якщо у вас є одна чи дві причини придбати самовар, приступайте до наступного кроку.

Де знайти самовар в Україні

українське виробництво самоварів

Виробництво самоварів – один із напрямків компанії UNIT Group. Ми випускаємо професійне обладнання для кафе, ресторанів, чайних, кав'ярень та інших закладів громадського харчування.

Наша компанія випускає самовари в трендовому дизайні, виготовлені з латуні (корпус самовару) та нержавіючої сталі (бак). Компанія UNIT Group пропонує як готові моделі, так і вироби, виготовлені за індивідуальним проектом (разом із командою UNIT Group Ви можете підібрати необхідні розміри та дизайн пристрою).

Оформити замовлення можна на сайті компанії та придбати колоритне доповнення до інтер'єру закладу чи власного будинку.

Задати питання